YIL SONUNA KADAR 800 MİLYON TL. DESTEK ÖDENECEK


 

Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriyya Erdurmuş 2018 bitmeden buzağı, besi ve süt desteklemesi olarak toplamda 800 milyon TL'nin çiftçilerin hesaplarına aktarılacağını söyledi.

Antalya'da Haykoop Merkez Birliğinin düzenlediği kooperatifçilik istişare toplantısında konuşan Genel Müdür Erdurmuş Tarım ve Hayvancılık ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

2021 YILINDA HAYVAN İTHALATI GÜNDEMDEN KALKACAK

Bakan Dr. Bekir Pakdemirli ile birlikte göreve gelir gelmez hayvancılıkta yaşanan sorunlara kalıcı çözümler üretip çiftçinin önünü açmak için kapsamlı bir çalışma içinde olduklarını belirten Erdurmuş, bu çalışmalarımızı sona getirdik. Ülke hayvancılığını hem üretici hem tüketici açısından değerlendirip gelecekteki çalışma planlarımızı yapıyoruz. Ülke nüfus ve turist sayısındaki artış ve mülteciler ile birlikte gıdaya olan talebin her geçen gün arttığını buna göre planlama yapılması gerektiğini belirten Erdurmuş, ancak alacağımız tedbirler sadece hayvan sayısını arttırmak olmamalı. Hayvan sayımızın artması ile birlikte bu hayvanların tüketeceği yemi de düşünmeliyiz. Bu defa yem kaynakları açık veriyor. Yeme talep fiyatları arttırır. 

DÖL VERİMİ VE MELEZ ETÇİ IRK ET AÇIĞINI KAPATACAK

2019 yılında hayvanların döl tutma oranını arttırcı tedbirler alacaklarını belirten Genel Müdür Erdurmuş, Ülkemiz bu konuda epey geride. Bir inekten ortalama 2,4 adet buzağı alabiliyoruz. Bu çok az. Buradaki sorun hayvanın döl tutma problemi. Bu rakamı yukarıya taşıdığımızda sorunu büyük ölçüde çözmüş olacağız. Bunun için 480 gün ortalama olan buzağı alımını ilk etapta 400, daha sonra 350 güne indirmeliyiz. Bunun için bu konuda hem hayvan sahibine hemde tohumlama yapan veteriner hekime ilave destek vereceğiz. Doğum yapan bir ineğin 60 gün sonra tekrar gebe kalmasını arzu ediyoruz.

274 KG OLAN KARKAS ORTALAMASINI 350 KG.A TAŞIDIĞIMIZDA ET SORUNU ÇÖZÜLÜR.

Et tüketimimiz üretimden fazla. Bu sebeple besilik hayvan veya löp et ithal ederek piyasayı takviye ediyoruz. Ülkemiz karkas ortalaması 274 kg. bu ortalamayı ne kadar yukarı taşıyabilir isek o kadar ithalat gereksinimi azalır. Bunun için kültür melezi ve melez hayvanlara hatta yaşlı kültür ırklara etçi ırk spermayı serbest bırakıp karkas ortalamasını arttırmayı hedefliyoruz. Bu alanda da destek vereceğiz.

Erdurmuş; Küçükbaş hayvancılığa da ayrı bir önem verdiklerini ve bu sektörün daha fazla gelişmesi et açığının daha erken kapanmasına imkan sağlayacaktır dedi. 

KOOPERATİFLER BİZİM İÇİN ÖNEMLİ

Kooperatifleri Bakanlık olarak önemsediklerini belirten Erdurmuş, Ülkemizde kooperatifçilik olarak çok güzel örnekler var. Bu örneklerin çoğalması lazım. Biz bakanlık olarak kooperatiflerle birlikte çalışmak istiyoruz. Bunun için kooperatif yöneticilerine ve ortaklarına kooperatiflerini daha iyi seviyeye taşımak daha iyi yönetmek düşüyor. Sizler de bu noktada özverili olun. Mesela gelin ülkemizin 81 ilinde Kooperatif marketleri kuralım. Kooperatifler üretim yapsın biz destekleyelim ve bu marketlerde ürünlerini satsınlar. Bu marketler çoğalsın. Biz bu tür yaklaşımlara açığız. İyi yönetilen koopertatiflere yetki devirleri verelim. Bizimle paydaş olsunlar. Ama bunun için geyret vermelisiniz.

HAYVANCILIK DESTEKLEME BÜTÇESİ 2019 DA % 20 ARTTI.

Antalya'ya Mecliste bütçe çalışmasından geldiğini söyleyen Erdurmuş, 2019 hayvancılık destekleme bütçesi 4,2 Milyardan 5,2 Milyara çıktı. Çiftçimize daha fazla destek vereceğiz. Ancak biz desteklerin bir amaca hizmet etmesini istiyotuz. Verimlilik ve kalite artışı başlıca isteklerimiz. 

YEM SEKTÖRÜNDE TAŞLAR YERİNE OTURUYOR

Yem fiyatlarının artışına da değinen Erdurmuş, sorunun sadece yem üreten firmalardan kaynaklanmadığını bu firmalara yem hammaddesi temin eden tedarikçilerin asıl rol oynadığını ancak Maliye ve Ticaret Bakanlıklarının ortak çalışması ile yapılan denetimler ile fiyatların normalleşme sürecine girdiğini söyledi. Bu konuda TMO önümüzdeki süreçte ihtiyaca göre dünya piyasalarından uygun fiyata hammedde ithal ederek piyasaya süreceğini bunun yem fiyatlarını belirli seviyede tutmak için önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

SÜT FİYATINDA 1,3 PARİTEYİ KORUMAK İSTİYORUZ

Süt fiyatlarının güncel koşullarda düşük kaldığını ancak 31.12.2018 e kadar anlaşma olduğunu belirten Erdurmuş, yeni yıl ile birlikte süt yem paritesinin 1,3 olarak muhafaza edilmesi için çalışacağız dedi.

 

Genel Müdür Zekeriyya Erdurmuş konuşmasının ardından soruları yanıtladı.


;