SÜT FİYATI ENFLASYONLA MÜCADELENİN BAŞ KAHRAMANI OLDU...


SÜT FİYATI ENFLASYONLA MÜCADELENİN BAŞ KAHRAMANI OLDU

Başkan Faruk Özen'den süt fiyatı üzerine açıklama;

Ulusal Süt Konseyi Maliye Bakanlığı tarafından tespit edilen 5,70 TL fiyatı deklare etmek üzere bugün toplandı ve yönetimde bulunan 3 üretici temsilcisinin red oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edildi. Eskiden üretici temsilcileri ile sanayici fiyat tartışmasına girer ve arayı Tarım Bakanlığı temsilcisi bulur anlaşma sağlanırdı. Şimdi ellerine tutuşturulan rakamı açıklamak üzere formaliteden toplanıyorlar.

Süt fiyatına artış yapılacağı zaman Maliye Bakanlığını doğum sancısı tutuyor.

Süt fiyatı yükselecek buna bağlı olarak peynir, yoğurt, tereyağı fiyatları da yükselecek enflasyona olumsuz etki edecek. Buna çare olarak süt fiyatı yerine süt desteğini hazineden karşılayalım ve market fiyatlarını arttırmayalım seçeneği benimsendi.

Buna bağlı olarak yakın zamana kadar litre başına 4-5 kuruş verilen süt desteği 1 TL ye çıkarıldı. 1 TL den süt desteğinin hazineye maliyeti 3 aylık 3 Milyar TL olacak. Hazine bu parayı gözden çıkardığına göre demek ki 1 TL desteği vermeyip sütün fiyatına yansıtılsa enflasyondan dolayı işçi, memur ve emekliye daha fazla maaş zammı olarak karşısına çıkacak. Buraya kadar tamam.

Peki süt fiyatına yapılacak zam konusunda bu kadar hassas olan Maliye Bakanlığı mesela şeker fiyatına gün aşırı zaman gelirken neden müdahale etmiyor? Ya da yem fiyatlarının artışı karşısında neden aynı refleksi göstermiyor. 7 Mart’ta 525 TL olan bir çuval şeker 17 Mart’ta 735 TL oldu. Bu artış enflasyona etki etmiyor mu?

Biz HAYKOOP olarak bu konuları iki gün boyunca Tarım Bakanımızla istişare ettik. Yeni göreve başlamış olan Tarım Bakanımız Sn. Vahit Kirişci’nin üretici lehine maksimum gayret gösterdiğine gözlerimizle şahit olduk. Ancak başka etkenler de işin içine girince 4,70 olan süt fiyatına 1 TL artırım ve 20 kuruş olan süt desteğine 80 kuruş ilave ile toplamda 6,70 fiyatı bulundu. Tabi ki bahar mevsiminden dolayı süt üretiminde beklenen artış göz önünde tutularak firmaların süt bırakma ihtimali de ortadan kaldırılmış oldu.

1 Nisan’dan geçerli soğutulmuş sütün firmalara satış fiyatı 5,70, 1 Mart'tan geçerli 3 aylık süt desteği 1 TL hayırlı olsun. 

;