SÜT İNEKLERİNE MEZBAHA YOLU AÇILIR


HAYKOOP Başkanı Faruk Özen; et fiyatları ile birlikte süt fiyatlarında da düşüş yaşanmasının hayvancılığa ağır tahribat vereceğine dikkati çekerek; “Aksi halde geçmiş yıllarda birçok kez yaşadığımız inek kesimleri ile hayvan varlığımız azalacak sonra süt fiyatı artacak ve tekrar ithal hayvana yöneleceğiz. Bu döngüden kurtulmak için şu an dağılmış olan süt piyasası acilen toparlanmalıdır.” dedi.

Balıkesir Hayvancılık Kooperatifleri (BALIKESİR HAYKOOP) Başkanı Faruk ÖZEN son aylarda istikrardan uzak bir seyir gösteren süt fiyatları ile ilgili basın açıklaması yaparak yaşanan sorunu tespit ederek çözüm önerilerini paylaştı.
Özellikle et fiyatlarında yaşanan düşüş sürecinin süt için de başlamasıyla birlikte süt ineklerine mezbaha yolunun görüldüğünü belirten Başkan ÖZEN açıklamasında şunları söyledi;
“Hayvancılık sektörü bugünlerde fiyat kriziyle mücadele ediyor. Ülkenin her bir köşesinde süt fiyatları aylık, haftalık hatta günlük değişkenlik gösteriyor. Kalite kriterlerine uymadığı gerekçesiyle kesilen cezalarla fiyat daha da aşağı düşüyor…Diğer yandan et fiyatlarında da durum iç açıcı değil.

Geçtiğimiz yıl yurtdışından gelen ithal hayvan sayısındaki aşırı fazlanın da etkisiyle mayıs ayında rekor üretim rakamlarına ulaşıldı, ancak üretilen ürünler marketlerin raflarında kalınca sanayici satamıyorum diyerek aldığı sütleri bırakma veya fiyat kırma yoluna gidiyor.
Et fiyatlarının da düşüş eğiliminde olduğu bir dönemde süt fiyatının da düşmesinin hayvancılığa ağır tahribat vereceği şüphesizdir.
Firmalarla çetin bir mücadele içine girdik, bir haftada ikinci kez bizimle toplantı talep ederek süt fiyatında 1 TL lik indirim talep ettiler. Diğer illerde düşen fiyatların rekabeti olumsuz etkilediğini pahalıya süt aldıklarını ve bunu sürdüremeyeceklerini söylediler.
Biz 1 TL’nin mümkün olmayacağını ancak 50 kuruş indirim yapılarak toplam fiyatı 15,50 TL’ye çekebileceğimizi bunu da kooperatiflerimizin bünyesinden karşılayarak üreticiye hissettirmeyeceğimizi söyledik. Ancak firmalar 1 TL de ısrar ediyor.”


DAMIZLIK İTHALATI KAPATILMALI, ESK MÜDAHALE ALIMI YAPMALI
Sorunların çözümü noktasında görüşlerini de açıklayan HAYKOOP Başkanı Faruk Özen; sözlerini şöyle noktaladı; “Tarım ve Orman Bakanlığımıza bu sürece olumlu katkı olması için damızlık hayvan ithalatına son verilmesini ve ESK marifetiyle süt fiyatının aşırı düştüğü illerde süt tozu yapmak için müdahale alımına başlamasını teklif ettik.
Aksi halde geçmiş yıllarda birçok kez yaşadığımız inek kesimleri ile hayvan varlığımız azalacak sonra süt fiyatı artacak ve tekrar ithal hayvana yöneleceğiz. Bu döngüden kurtulmak için şu an dağılmış olan süt piyasası acilen toparlanmalıdır.
Biz bu tablo karşısında üreticilerimizin lehine durmaya ve tüm gayretimizi sarf etmeye devam edeceğiz.”

;