ANKARA'DA HAYVANCILIK DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI
Ulusal Süt Konseyinin ev sahipliğinde 4 Mart Çarşamba günü hayvancılık sektör değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriya ERDURMUŞ, Üretici temsilcileri, üreticiler ve Bakanlık bürokratları katıldılar.
Katılımcılar sırayla söz alarak memleketlerindeki süt ve et fiyatları başta olmak üzere genel durum değerlendirmesi yaptılar. Gündemde öne çıkan konu ulusal süt konseyinde alınan 2,30 TL tavsiye süt fiyatının yılbaşından itibaren ülkenin çeşitli illerinde yükselmesiydi. Bazı bölgelerde konsey fiyatından süt alınırken bazı bölgelerde konsey fiyatının üzerine çıkılması düşük kalan bölgelerde sıkıntı yarattığı belirtildi.
ÖZEN: ŞU ANDA SÜT FİYATLARI SORUN TEŞKİL ETMİYOR AMA SORUN TEŞKİL EDEN DİĞER KONULARA YÖNELMELİYİZ
Balıkesir Haykoop Başkanımız Faruk ÖZEN; "2014-2018 döneminde süt sektörü büyük sıkıntılar yaşadı. Süte 29 ay zam gelmedi. Sütler yerde kaldı. ESK devreye girip müdahale alımı yaptı. Bakanlık destekleme fiyatını arttırarak üreticiye can suyu verdi. Şimdi artık piyasa normalleşti. Bugün için pazarlama noktasında sorun görülmüyor. Fiyatlar da bu şartlarda normal. Et fiyatının da 35-36 TL seviyesinde olması üreticiyi rahatlattı. Ancak şimdi asıl yapısal sorunları konuşmalıyız. Mesela hizmet bedelleri süt fiyatına dahil edildi bunu tekrar fiyatın içinden çıkarmalıyız. Süt sözleşmeleri hala firmaların hazırladığı tek taraflı sözleşmelerle gidiyor. Bu sözleşmelerde yem veya başka malzeme satışı yazıyor. Biz süt sözleşmesinde sadece süt yazılsın istiyoruz. Yem niye yazılıyor? Bütün sütçüler yemciliğe başladı. Bu ticaret kooperatiflerin rızası ile olmalı, şarta bağlanmamalı. Süt konseyi gıda komitesinin izni olmadan fiyat belirleyemiyor. Serbest ticareti benimsemiş bir ülkede bu olmamalı. Firmalar konkordato ilan ediyor. Üretici mağdur oluyor. Bunun için artık süt alan firmalar kesin teminat mektubu vermeli. Bunun düzenlenmesini konuşmalıyız. Fiyat konusuna takılıp kalmayalım. Balıkesir’e bir firma geliyor süt ihtiyacı var bu firmaya aynı fiyattan kim niye süt versin. Ancak fiyat farkı olacak ki süt temin edebilsin. Şu anda olan budur. Süte ihtiyacı olan fiyatı arttırıp sütünü alıyor. Diğer firmalarda süt kaybetmemek için onun fiyatını görüyor. Biz bu durumda ne yapalım vermeyelim mi? Bunu hangi mantık kabul eder. Elbette istikrardan yanayız ama piyasanın gidişine engel olamayız. Bu durum düşüşte de aynı. Biz 2016 yılında Balıkesir’de süt yerde kalmasın diye tüm birlikler toplanıp sütün fiyatını 1,24 den 1,15 e düşürmüştük. O zaman günah keçisi olmuştuk. O günkü şartlar onu gerektiriyordu bugünkü şartlar bunu gerektiriyor."
ERTÜRK; KOOPERATİFLERİN BAŞKA BİRLİKLERE YÖNLENDİRİLMESİNE SON VERİLMELİ
Haykoop Genel Başkanı Ahmet ERTÜRK konuşmasında Süt sektörü zorlu dönemi geride bıraktı. Tarım ve Hayvancılık bizim geleneğimiz ve geleceğimizdir. Bakanlığımız zorlu günlerde desteklemeleri arttırarak ve süt tozu alımı yaparak üreticinin yanında durdu, bunun için üreticiler adına teşekkür ediyorum. Ancak Biz kooperatif temsilcisi olarak gönlünü ve gücünü kooperatifçilikte birleştiren üreticilerimizin dertleri ile dertleniyoruz. Kooperatiflerin geçmiş yıllarda Bakanlığın aldığı kararlar ile diğer birliklere üye edilmesinden vazgeçilmelidir. Kooperatifler üst örgütlenmesini kendi kanunu ile kurulmuş kooperatif üst birlikleri aracılığı ile yapmalıdır dedi.
ÖZDER; KONSEYE TOPLANTI TALEBİ GELMEDİ
Ulusal Süt Konseyi Başkanı Prof. Dr. Muhittin ÖZDER yılbaşından bugüne bazı illerde süt fiyatının konsey tavsiye fiyatını geçtiğini ancak diğer bölgelerden konseyin toplanıp süt fiyatını değerlendirme talebi gelmediğini belirtti. Böyle bir talep gelmesi durumunda toplanabileceklerinin işaretini verdi.
ERDURMUŞ; HAYVANCILIK SEKTÖRÜNDE BİLGİ KİRLİLİĞİ YARATILMAK İSTENİYOR.
Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriya ERDURMUŞ toplantının son konuşmacısı olarak genel bir değerlendirme yaptı. Göreve geldiklerinde süt fiyatının 1,70 olduğunu bugüne geldiğimizde 2,30 TL ye ulaşıldığını söyledi. Bakanlık olarak sürekli üreticinin kazancını arttırmak ve Ülke hayvancılığını geliştirmek maksatlı uygulamaları devreye koyduklarını belirten Genel Müdür ERDURMUŞ ancak başta sosyal medyada olmak üzere bazı basın kuruluşları gerçekleri görmezden gelerek üreticinin moralini bozmaya çalışıyorlar. Bunlara fırsat vermeyelim. Mesela ithalat konusunu çarpıtıyorlar, net ihracatçı bir pozisyonumuz olduğu halde ülkemizi ithalatçı gibi gösteriyorlar. Hayvan ithalatını azalttık, hayvan sayımızı kontrollü bir şekilde arttırıyoruz. Hayvan sayısını arttırırken yem sorunu karşımıza çıkıyor. Ülkemizin iklim şartları ve ekim alanı belli. Her yıl 6 milyon buzağımız doğuyor bunların 500 bini damızlık olarak sürüye katıldığından eti, sütü ve yemi dengeli olarak yönetebiliriz. Süt üretimi azaldı üretici sektörü terk ediyor diyorlar. Bu doğru değil, rakamlar ortada, biz üreticimizin kazanması için tüm gayretimizle çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Bizim üretici lehine aldığımız kararlardan memnun olmayanlar sürekli aleyhte kamuoyu oluşturmaya çalışıyorlar. Ancak gerek Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli’ nin gerekse Cumhurbaşkanımızın arkamızda durması ile bu kötü niyetliler istediklerine ulaşamıyor. Biz üreticilerimizin de bizim arkamızda durduğunu biliyoruz, sürekli sahadayız ve üreticiyle temas halindeyiz dedi.