KIRSALDA DAHA İYİ BİR YAŞAM İÇİN KOOPERATİFÇİLİK


MUŞ’TA KOOPERATİFÇİLİK PANELİ

Muş’ta, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) iş birliği ile “Kırsalda daha iyi bir yaşam için kooperatifçilik paneli” düzenlendi.
Muş Öğretmenevi konferans salonunda düzenlenen panelin açılışında konuşan Muş Vali Yardımcısı Hasan Taş; “Kooperatifçiliğin geniş anlamda büyük bir kitlenin belirli bir amaca ulaşmak için gayretlerini belli bir kanala entegre etmek amacıyla maksimum fayda sağlama noktasında bir araya gelen topluluk” olduğunu ve bireylerin tek başına yapamayacakları bir işi bir araya gelmek suretiyle emeklerini, güçlerini birleştirerek maksimum fayda elde etmek için çok güzel bir şekilde örgütlenmiş bir yapıdır dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Kaya; Muş’ta 6 Milyar TL tarımsal hasılat olduğunu ve bunun 4 Milyarının hayvancılıktan elde edildiğini söyledi. 42 adet tarımsal kalkınma kooperatifinin ve bir adet Pankobirlik olduğunu belirtti.

Yapılan konuşmanın ardından panele geçildi. Panelin moderatörlüğünü Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümünden Prof. Dr. Bülent Gülçubuk gerçekleştirirken, Balıkesir Hayvancılık Kooperatifleri Birliği (HAYKOOP) Başkanı Faruk Özen; Hayvancılıkta kooperatifçiliğin önemini ve kooperatif kuruluşunda yaşanan zorlukları, Manisa Obasya Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Pala; Kırsal Turizm Kooperatifçiliğini, Gaziantep Moringantep Proje Koordinatörü Aysel Eskici; Ürün bazlı kadın kooperatifçiliği, İzmir Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük ise gıda üretim kooperatifçiliği hakkında sunum yaptılar.

Soru-cevap ile panel sona erdi.


Programa; Korkut Kaymakamı Oğuzhan Ocak, DAKA Muş Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Fuat Özkan, kamu kurum amirleri, muhtarlar ile belediyeler, oda ve birlik, dernek, STK’lar ve özel sektör temsilcileri katıldı.

Panelistlerden Faruk ÖZEN şu açıklamayı yaptı; Doğu Anadolu Bölgemizde Kooperatifçilik paneli yapmak çok güzel ve anlamlı. Tertip DAKA’ya teşekkür ediyorum. Muş Türkiye’nin üçüncü büyük ovasına sahip bir ilimiz ama yeteri kadar verimli kullanılmıyor. Burada hem bitkisel hem de hayvansal üretim için kooperatifleşmenin şart olduğu konusunda hem fikiriz. Bizlerde Türkiye’nin çeşitli illerinde başarılı kooperatifler olarak tecrübelerimizi aktardık, ışık tutmaya çalıştık umarım faydası olur.

 

;